tisdag 28 februari 2012

Från ön till stora staden.

1993 var året jag slog ner bo-pålarna på Hisingen.
Veckan innan jag flyttade dit från min uppväxt-idyll köpte jag ett basebollträ att ha mellan bilen och bostaden...skulle man bo bland invandrare fick man ju anpassa sig ;)

Jo..jag erkänner, jag var fördomsfull på den tiden....kände mig som en besökare från yttre rymden...som ett ufo på studiebesök eller nåt.

Men iallafall så stals bilen redan första veckan..... det var ju ett minus om man säger så...utsikten från fönsterna var ju inge vidare heller...jag var ju van vid mitt ö-helvete, salta stänk från havet och den lokala kännedomen där...så jag flyttade tillbaka efter ett år lite drygt.

10 år senare bar det iväg på nytt...denna gång till nuvarande boende, med utsikt över skog och mark.......en förort...många invandrare...jag trivs..inga fördomar längre när det gäller invandrare...de flesta sköter sig, ett fåtal inte, precis som människor födda i sverige under århundraden.

Fick behålla bilen också...tills jag sålde den...inte fel alls ;)

Min gamla uppväxtidyll då?

Som så många andra skärgårdsidyller har det ju kommersialiserats...ett sätt för öborna att överleva då fisket i stort sett är utplånat...om det beror på för mycket fiske som rensat sjön på fisk eller om fiskarna "nuppar" mindre..ja..det får läsaren själv ta ställning till ;)

Ibland saknar jag dock miljön där..då åker jag ut till vår andra skärgård som ännu inte kommersialiserats..badar...lyssnar på fiskmåsarna...bara existerar...det är grejer det. :)
Men nu...kaffe.

Ha en trevlig kväll.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Min erfarenhet är att de flesta är som folk. Typer finns det bland alla folk.

Anonym sa...

Min erfarenhet är att de flesta är som folk. Typer finns det bland alla folk.

Guldkryckan sa...

Frun: Japp...så är det...!

Anonym sa...

hmmmm flyttade till Hisingen å Biskopsgåden vid 4 års ålder. Var 20 när flyttlasset gick åt annat håll haha. Tyvärr var morsan sista svensk som flyttade ut, då mot Kungsbacka hållet. Idag bor tjejernas pappa i Torslanda, å även där har ju förändringar skett. Jag skäms inte för min uppväxt (har ju ändå gått på samma skola å ränt på samma motorgård samtidigt som Mikkey Dee hahaha.

Det finns alltid minnen, å var å en värdesätter olika saker.

Gött mos Micke.

Sillen sa...

suck det var jag, men det blev fel... anonym va haha

BP sa...

När jag läser ditt inlägg så tänker jag spontant på Stockholms (omskrivna) förorter Rinkeby och Tensta faktiskt.
Å vet du vad: vi åker dit minst en gång i månaden för att köpa "vettigt" mat i form av färska kryddor, grönsaker och frukt samt "äkta" halal-slaktat lammkött.
Det gäller bara att inte komma vid kl 13:00 en lördag då torget är folktomt så när på en enda person... Då vet man att en viss leverans är på G och skyndar därifrån.

Snejky sa...

Håller med, finns alla sorters kategorier av folk överallt..
Gillar själv skärgården...När jag bodde i Sthlm så var jag båtburen så befann jag mig allt som oftast runt om på alla små öar...

Krama frugan & Take Care....

♥ Sojka ♥ sa...

Tack! Nu längtar man efter nästa resa. :)

Guldkryckan sa...

Sillen: ;)

BP: Grönsaker är de bra på i förorterna, bra priser på basvaror också...!

Snejky: Undrade just vilken blogg du använder egentligen, tar ju mina bloggrundor från mappen här och då glömmer jag kolla ibland..speciellt såna som vandrar runt på flera egna bloggar..som du ..haha. :)

sojka: Ha de bäst. :)

Mia sa...

Nog har vi alla haft förutfattade meningar om människor från andra länder och kulturer...vi är ju i princip matade med det! Som t.ex resande folket, romerna, eller samerna....
Men man är inte sämre än att man kan ändra sig *L*
Saknar havet som jag också är uppväxt vid, det är liksom inte samma sak med älven, inte samma dofter :-)
Håller tummen nu för Lotto, det finns gott om billiga hus här, vet du...
Ha det fint!

Guldkryckan sa...

Mia: Det sprack denna gång...men på Lördag tar vi nya tag ;)
ha de bäst :)

Stattinskan sa...

Jag har "utlandet" runt husknuten - utländsk mat, härliga dofter och ett myller av olika nationaliteter :-)

Lennart sa...

Flyttade hit sommaren 1993, bodde då på Grevegårdsvägen ett tag men var tvungen att hitta något nytt. Hela 1994 bodde jag på Hisingen vid Selmas torg, Lisa Sass gata i ett krypin på 18 kvadrat! Det var litet kan jag säga, men jag brydde mig inte. Fast Hisingen tycker jag ligger en aning fel. Jag har flyttat runt så mycket att jag är nöjd bara jag har någonstans att bo. Från -95 till -02 bodde jag i Bergsjön, det var lugnt och stilla där då. Sen hamnade jag i Högsbo och har blivit kvar. Jag trivs väldigt bra och känner mig väldigt hemma här, fast jag "bor" bara här eller hur jag ska däga. På något sätt har jag ändå en liten underlig känsla inom mig att jag ska/måste flytta vidare.

Guldkryckan sa...

Stattinskan: Inte fel alls ;)
Lennart: Hisingen ligger VÄLDIGT fel..hehe.
Jo...att flytta...tror jag blir kvar här tills jag dör...är för jobbigt att flytta, städning...bära tunga grejer...nä fy... ;)