onsdag 13 februari 2013

När jag var liten.

Ja du, då lekte man "burken"...alla gömde sig medan en räknade till hundra varpå den som räknat till hundra letade upp de som gömt sig och lämnade dem i "förvaring" medan personen sen fortsatte leta.
Plötsligt smög sig en som personen i fråga inte hittat fram och sparkade iväg "burken" som stod på marken vilket betydde att alla de infångade var fria och man började om.
Fotboll stod också på programmet nästan dagligen när vädret tillät.

Samma lekar finns med på programmet även idag...fast i mindre utsträckning än på min tid.
Mobiltelefoner, laptops och annat har tagit överhanden...tekniken har ju utvecklats sen en annan var liten..tillgängligheten likaså.
På min tid var det modernaste man kunde få en knapptelefon och ett digitalur.
En annan sak som var hippt på den tiden var förlängningssladd till tidigare beskrivna knapptelefon...en sån där "skruvad" sladd som man sen stolt trasslade in sig i och sen morsan hade ett smärre helvete med att trassla upp åt andra hållet.

Tv-spelen var ju av simplare karaktär, tennis där man via en joystick förde sitt "racket" upp och ner på skärmen på varsin sida om "nätet" och det lät: Pip..pip..pip..pip.

Ja jösses...tekniken har verkligen utvecklats.

Och vet ni?

Jag tycker det är ganska ok ändå. Jag gillar spel själv och förstår barnen hur de fastnar framför datorerna, jag gör likadant själv även om det inte är så mycket spelande numera, förr spelade jag dygnet runt, jag och Lora Craft var nästan gifta där ett tag ;)
Men hur som helst, det faller på de vuxnas axlar att reglera tillgängligheten till dessa spel för ungarna..hade jag varit liten knodd idag hade jag gjort vad som helst för att få hänga på den tekniska utvecklingen och ha kul, socialisera mig med polarna via tex FB och andra plattformar.

Nä..nu blir det en stänkare..det är ju Onsdag och snart börjar Farmen och sen kommer Efterlyst lite senare..med andra ord, en perfekt Onsdag.

Ha de bäst :)

9 kommentarer:

Osloskånskan sa...

Håller med dig! Samtidigt saknar jag min uppväxt med bollekar och annat...skulle gärna lekt lite mer känner jag!

BP sa...

Du har då satt det på pränt Micke - alltså en rak höger som satt där som ett smäck! Du har på ett enastående och tydligt sätt förklarat för mig att jag ÄR gammal;-)
Det är nämligen när man minns hur det var "i dåtiden" som man förstår att "nutiden"... har sina fördelar;-)
Men jag är inte helt säkert på att FB och andra plattformer är roligare än vad vi hade då. Men irl är ju ute, jag vet;-)

PS. Tack för påminnelsen om att det är lill-lördag:-) DS.

Guldkryckan sa...

Osloskånskan: Jo..det var en fin tid :)
BP: Vi hade ju skoj på vår tid..ungarna har skoj på annat sätt idag, men det är en fröjd när man ser dem leka samma lekar som en annan en gång i tiden. :)

Gubben sa...

Visst hade vi roligar med våra lekar när vi var unga.Det är så att det alltid var bättre förr):!
Ser på tunnelbanan i femman o efterlyst.

Camilla sa...

Det var bättre för...
Nja...på vissa saker är det nog så. Men inte på vissa ;)
Kram!

Livet sa...

nja, jag hade nog gärna sett en blandning av nytt och gammalt, vi var ute och rörde oss mera. Numera sitter alla hemma var för sig och spelar

Nina Lindh sa...

Funderar om dagens barn kan leka... vet hur man gör?

Guldkryckan sa...

Jo...svårt att få ut ungarna numera då de sitter hemma vid datorer och annat...fast de slipper ju frysa om fötterna i alla fall ;)
Nä..seriöst...man måste ju aktivera dem..är en balansgång det där.

Ninni sa...

Ja det är väl teknik på gott&ont, jag har en son som satt fast vid datorn=)
Fick kämpa hårt för att få bort honom därifrån, men det var när han var tonåring.

Men barn borde vara ute mer och leka, när vi var små var vi ju ute jämt=)

Ha en gooo helg, kram