söndag 27 september 2020

Hären 1934.


Sitter och går igenom lite gamla grejer från förr, del av arvegods efter far min, det mest intressanta är väl farfars och fars inskrivningsböcker inom det militära, eller "hären" som det stod på farfars bok.



Har gått igenom en massa papper tidigare och sedan lagt allt i en väska för att ta tag i det senare, har gått igenom det flera ggr och det har slutat på samma sätt alla gånger...ner i väskan igen och så även denna gång förutom de där "böckerna" då som fick en ny plats i bokhyllan istället...alltid något ;)


Farsans då..."hären" har bytts ut mot "Krigsmakt" istället....jo....så kan det gå.
 
Nu börjar väl detta med värnplikten så sakteliga komma igång igen, ja, med tanke på det återuppståndna hotet från ÖST så är det nog hög tid, de kränker med jämna mellanrum svenskt territorium både till havs och i luften.

Själv drar jag mitt strå till stacken och lagrar konservburkar inför framtiden,  kommer ryssen marscherande runt hörnet så hinner jag nog med en sista måltid bestående av soldatens ärtsoppa med punsch....länge leve fosterlandet.
 
Ha de gott.  

11 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag har kvar makens inskrivningsbok. 28/4 1948, då var jag 7 år.
Ha en skön söndag!

tanthuset.blogg.se sa...

Klokt att hamstra, man vet aldrig vad som händer, tycker det hotas från flera håll numera, den ene värre än den andre.... Jag har också min fars inskrivningsbok, lite kul att ha faktiskt :)
Ha det fint Micke, hälsa frugan!

Susjos sa...

Wow, inskrivningsböcker, det visste jag inte ens om att det fanns!
Ja, lite synd är det att de tog bort värnplikten, mina grabbar valde att inte göra den...men det hade nog behövts!
Ha en fortsatt skön söndag!

Susanne sa...

Inskrivningsböcker är ett ord som är helt nytt för mig.
Ha en fortsatt trevlig söndag

Ditte sa...

Roligt att se vad som finns i gömmorna. Och visst är det ett stycke historia. Vet att pappa aldrig hade någon inskrivningsbok eller motsvarande. Att göra lumpen hade han inte tid med. Norge behövde honom bättre under andra världskriget.
Önskar dig en trevlig kväll och bra start på veckan.

BP sa...

Hären har jag aldrig hört talas om. Fick faktiskt googla. Det är ju riktiga klenoder som du har hittat. Gissar att du inte kommer slänga böckerna.
Japp, du är ju en prepper har jag förstått. Mycket klokt. Själv är jag inte i närheten ens, men en burk soldatens ärtsoppa har jag, men ingen punsch;-)

Ha en bra början på veckan nu! Förhoppningsvis blir det en roligare vecka än den förra.

Ama de casa sa...

Intressant att hitta och titta i såna där gamla dokument. Jag har flyttat en bit från ryssen så jag har ingen ärtsoppa i förrådet ;-)

Ha en bra start på veckan!

Ejris sa...

åh vad kul med sparade ting.... tyvärr fanns de som kastade allt min far typ gammalt skit sa han o jag bodde 50 mil ifrån så jag han inte med:(.. en del som farfars värnplikt har jag hittat på nätet=) kul att lägga till i forkningen...
jo vill gärna ha lite nöd proviant ifall att inte för jag är så rädd för ryssen men annat kan ju hända ...annars bjuder jag ryssen på ett fat ärtsoppa*hahahah bor ju närmare om de kommer...

Veiken sa...

Jag har liknande böcker. Måste nog kolla upp och spara på samma ställe. Det är mycket att göra i covidtider. Jätteroligt att ha! Tack för sparken därbak! :)

Znogge sa...

I tider som dessa vet man verkligen inte vad som kan hända. Hoppas dock att du får äta din ärtsoppa under lugna former ;-)

Ha det gott!

Herr Nilssons Fru sa...

Kul, sånt där har jag också efter min pappa. Han låg på Älvsnabben. Kul att ha de där, har lite flottans sångböcker också. En del grejer tog min äldsta son hand om, han jobbade tidigare inom marinen och så var han morfars grabb :)

Så du hamstrar ärtsoppa - ja de är ju bra. Vi ser mest till att vi har värme om elen försvinner :)

Kramiz o go helg