lördag 10 februari 2024

På begäran.

Bp undrade vad en specialpedagog gör på en skola och här kommer svaret enligt mitt sätt att se det.
Ser du en vuxen på skolan som sitter lite varstans och skriver på sin laptop, alltid har en laptop med sig, så är det en specialpedagog.
Deras huvudsakliga uppgift är att kartlägga barn med "problem" och föra in det i systemet.
Speciallärare finns det ju också men det är ju ute "i flödet" som lärare.

Själv är jag ju bara en elevassistent, det är vi som "ryker" först vid nedskärningar, höll ju på att "ryka" själv iväg till mellanstadiet för en tid sedan men socialtjänsten satte stopp för det, "mina" kidz behövde mig.
Blev ju näst intill rörd över det men huvudsaken är ju att jag fick vara kvar hos "mina" kidz.

Ett annat svar till Bp:
Nädå, jag ska bara med till simhallens omklädningsrum och sedan följa dem tillbaka, simma får någon annan göra. ;)

Är inne på avsnitt 11 på andra serien, avsnitt 19 om jag inte räknar fel, men jag är kass på matematik så det är nog fel.
Skit samma som man sa på järnåldern. ;)


Ha det bäst. :)

8 kommentarer:

BP sa...

Tusen tack för svar och länk! Äntligen förstår jag vad en socialpedagog gör. Vi har ju en bloggkompis Madeleine (Orsakullan) som utbildat sig till specialpedagog. Har bett henne flera gånger att beskriva vad hon egentligen gör. Har aldrig fått svar. Men nu vet jag.

Elevassistenter vet jag vad de gör - tack vare dig som jag följt i år och dag. Så kul att kidzen uppskattar dig. Det förvånar mig inte det minsta förresten. Även om ditt jobb suger om jag får tro dina inlägg, så är du ändå en respektingivande kille med rätt "utstrålning" gentemot "problemungar", samtidigt som du kan vara "kompis" också. Det tror jag i alla fall.

Och vad gör du vid simhallen under tiden ungarna simmar? Jag menar du röker ju inte längre = rökpauser är ju ett minne blott;-)

Hoppas du kommer ihåg handlingen från avsnitt 1 till 19 i Secret Army - hahaha:-)

Ha en fortsatt fin helg nu!

LillaSyster sa...

Hoppas att du haft en bra filmdag!

znogge sa...

Mitt svar skulle bli att en specialpedagog jobbar med att underlätta för barn och ungdomar med behov av speciellt stöd. De utreder och studerar i lärmiljön, både på grupp- och individnivå. Målet i dag är ju inkludering och en skola för alla och det låter vackert och bra. Den enkla sanningen ör dock att alla barn inte fixar det. På min tid fanns OBS-klass eller kliniken som den kallades. Helt otänkbart i dag naturligtvis. Ändå minns jag min kompis som gick i den gruppen. Han menar bestämt att den räddade honom och deras fantastiske lärare, en stadig och trygg man, betydde mycket för dem alla. Så inget är svart eller vitt skulle jag vilja säga.

God kväll på det!

Ditte sa...

Vad gäller specialpedagoger är jag alltid tveksam. De behöver ju inte ha någon lärarutbildning i grunden och då är det ju mycket av det pedagogiska de inte kan göra t.ex med läsinlärning, mattedidaktik (hur elever lär sig matte) De har inte den utbildningen. Jag är för egen del b lärare och speciallärare och har i många år jobbat med elever med svårigheter. Både separat och i klasser och grupper . Och på grundskolans alla stadier. I mitt jobb har också ingått att utreda problematiken för inlärning och ge eleverna redskap för att klara sig i skolan. Har aldrig förstått vad specialpedagogerna gör. Men det är en annan sak.

Gunnel sa...

Jag tycker inte du ska skriva att du är "bara" en elevassistent. En elevassistent gör stor nytta och är en trygghet frör många barn. Tyvärr är det en del personal inom skolan som inte inser det.

Åke sa...

Inte för att jag vet hur skolan fungerar idag... det är 49 år sedan som jag gick ut. För X antal år sedan var jag lite sugen på att kliva in som yrkesval lärare... då i teknik. Men jag tog mitt förnuft till fånga och insåg att jag inte kunde brottas med dagens ungdomar... jag har haft alltför många under mina vingar kom jag på och går dom hem dagen efter måste något stå fel uppe i hjärnkontoret. Jag minns jag frågade honom vad han skulle vilja bli? Jo han skulle bli svetsare i Norge och tjäna storkovan uppemot 100 000 i månaden, dagen efter gapade skopstålet tomt på skopan. Jag tror vägen var för lång att gå... och handskarna och skiten i ansiktet vart för mycket... Någon tog ett snack med skolan och sa: Skicka inte hit några fler elever tack. Och vi var inte dumma på något vis jag har så mycket utbildningar hur man tar emot nyanställda och praktikanter. En av killarna jag tog under mina vingar 1978 jobbar ännu kvar på samma arbetsplats. Han är mycket glad varje gång jag träffar honom och berömmer mig än. Trevlig söndag önskar jag dig :)

wiper sa...

Det var en bra fråga från BP. Att vara elevassistent är inte bara så dom borde skärpa sig dom som bestämmer. Dom borde uppskatta er mer. Ni behövs verkligen

Dom drar ju ner överallt nu fast det behövs fler i många arbeten.

Tack för en bra förklaring.

Ha en skön söndag
Hälsning från Malin

Ingrid sa...

Tack för info om vad en speciallärare har för arbetsuppgifter. Det var jag inte helt klar över.
Ha en fin söndag!
/Ingrid