lördag 6 april 2024

Grannsamverkan.

Jag fick min första lägenhet när jag var 18, mitt i stan nästan var lägenheten belägen, en etta med kök, tvättstuga i källaren, till och med en gemensam dusch hade vi.
Trapporna turades vi om att skura en gång i veckan oss grannar emellan.
Har försökt att komma på när den tiden upphörde, ja, dusch vill man ju ha i sitt eget hem naturligtvis men övrigt där tyckte jag var ganska ok.
Tvättstugor finns ännu i många bostadsområden, det kommer vi väl alltid att ha, en källa till osämja och så vidare.
Är så tacksam att vi fick möjligheten att koppla in egen tvättmaskin i lägenheten till sist, var faktiskt ganska äckligt i källaren där tvättstugan finns än idag.

Mina gamla bostadsområden där jag slagit ner mina bopålar har oftast inneburit lite grannsamverkan och givande fikastunder, även här då jag satt med i hyresgästföreningens styrelse ett tag, men det upphörde för några år sedan.

Känner en enda i hela uppgången, säger hej till en del andra men har ingen aning om vilka de är, språkförbistringar naturligtvis, jag är nog dum men jag förstår inte vad de säger, trots att många av dem bott i åratal i Sverige, jag får skärpa mig. 

Ha nu en fin Lördag allihopa, idag firar jag och hustrun 29 år som gifta.
Jösses va tiden går. ;)

8 kommentarer:

BP sa...

Stort, stort GRATTIS till 29 år tillsammans Plywoodbröllopet alltså. Inget namn som direkt medger "kvalitet" om man säger så. Men det struntar ju du i;-) En så fin bild på er två:-)

Vi har en stor, din tvättstuga på entréplanet. När vi hade stambyte i huset kunde vi välja en egen tvättmaskin i lägenheten. Konstigt nog valde vi bort det. Så mycket enklare att bara gå ned, hänga upp tvätten i torkskåp eller slänga in den i torktumlaren. Till och med mangel finns det. Och självklart stora bord där man kan vika tvätten - ingen damm i lägenheten alltså;-)

Vad gäller dina grannar så är det likadant här, och det beror INTE på språkförbristningar, då nästan alla i "min trappuppgång antingen är svenskar eller pratar språket flytande. Man hejar på varandra, småpratar lite på sin höjd. Ja, åsså har vi ju såklart boulegänget, hantverkscafét, bastuklubben, snickeriverkstaden, soppluncherna, vin aftnar och några saker till. Deltar inte. Gillar "anonymiteten". Jag har ju bloggen;-)

Ha nu en fortsatt fin helg!!!

Marianne sa...

Stort grattis till de 29 åren!
I min lägenhet ingår både tvättmaskin och diskmaskin, den senare använder jag sällan. Jag tror tvättmaskin i varje lägenhet blir billigare i längden för hyresvärden.
När jag bodde i lägehet Stockholm var det knappt man hälsade på grannen, men i radhusområde kände jag igen och pratade med de flesta.
Där jag bor nu är det två hus,8 lägenheter och alla känner alla.
Det är tryggt men även påfrestande ibland då några är överdrivet nyfikna, och vissa perioder behöver jag vara i min egen värld, vill knappt svara i mobilen och ännu mindre småprata med grannarna :)
Ha nu en fin kväll!

Susjos sa...

Hipp hipp hurra till era 29 år! Så fint foto på er två.
Jag gillar anonymiteten när man bor i lägenhet, vi har koll på grannarna på vår våning, och hjälps åt med att ta in tidningar om någon är bortrest, och vårt pensionärspar på vår våning hjälpte till med vattningen av blommorna när vi var på Gran Canaria sist. Men resten av grannarna i huset vet vi inte så mycket om!
Ha en fin kväll tillsammans!
Jag är redo för en natt jobb jag!

Ingrid sa...

Grattis till de 29 åren. Vilket fint foto av er två!
Det är trevligt att ha grannar som hälsar och som man kan slänga något ord med då och då. Det betyder mycket för trivseln.
Ha en fin helg!
/Ingrid

Stefan sa...

Vi bor sedan några år i ett radhus tillhörande en välskött förening. Anonymiteten är dock stor även här. De man pratar med är närmsta grannarna och några man känner lite bättre. Några hejar man på, men de flesta känner man inte ens igen.
Lite typiskt svenskt, kan man säga så?

Grattis till årsdagen. Ni ligger några år före oss :)

Anki sa...

Först ... ett stort Grattis till bröllopsdagen så här dagen efter!
I mitt hus bor vi bara fem personer, alla utom en är pensionärer och vi har en lagom bra samvaro där alla hälsar och är glada och vi tre "tanter" pratar ofta några ord med varandra - vid möten eller genom ett öppet fönster. Ingen är påträngande utan vi har en lagom distans - längtar lite till sommarkvällarna när vi kommer att samlas vid grillen igen :)
Jag har ingen egen tvättmaskin, utan använder den i källaren ... funkar jättebra, då vi är så få och tider finns oftast dagligen.
Ha nu en trevlig söndag!

wiper sa...

Jag har själv bott i ett hus för många år sedan där man fick turas om med trappstädning men jag har inte varit med om gemensam toalett. Fast jag hade en toalett i svalen i en lägenhet i Götet också men den var bara för mig. Mycket har verkligen hänt sen dess. Ja du detta med tvättstuga kunde vara jobbigt med som du säger osämja. Nu har vi tvättmaskin i badrummet. Folk tog ju ens tvättider ibland

Vad härligt att ni har bra grannar och samverkar, det betyder mycket. Håller med dig om att man måste lära sig språket för det får vi göra när vi utvandrar. Förr fanns ju AMU där alla kom in för att lära sig svenska och en yrkesutbildning. Det är borta sen länge

Stort Grattis till eran 29:åriga bröllopsdag. Jättefin bild på er båda. Tiden rusar verkligen iväg

Ha nu en kärleksfull söndag med din fru

Lotta sa...

Grattis till er! Härligt att få dela åren och minnen tillsammans med sin käraste.
Min första lägenhet var något liknande din förutom trappstädningen, det sköttes av någon annan. Gemensamt kök och dusch. Vi hade två kök att välja på. Ett större typ med matsal och ett mindre med kokplatta om man bara ville värma något för att sedan äta hos sig själv.

Hoppas solen skiner på er :-)