lördag 15 februari 2020

Ideellt arbete?

Ni vet väl att i alla skärgårdar där det finns en hamn med båtar så jobbar båtägare ideellt på nätterna för att bevaka sina flytetyg. Många är de som fått sina båtmotorer stulna tex...denna ficklampa hade min far när han vandrade runt och bevakade i hamnarna runt i kommunen där vi bodde, ja, inte för att han hade en båt, mig veterligen iallafall, men för att ställa upp för andra...och naturligtvis för att ha något att göra utöver annat ideellt arbete han utförde.

Ideellt arbete har väl alltid funnits...morfar stod som vakt i en kyrka vid möten en gång i tiden, kom det någon berusad människa som inte kunde sköta sig så räckte det med att morfar kom fram till dem, han var ganska stor men ofantligt snäll, det visste de men de lugnade ner sig och gick självmant har jag fått höra


Själv här då?
Visst har även jag arbetat ideellt...på ett cafe för hemlösa tillbringade jag några dagar i veckan under några år, mycket lärorikt och givande på många sätt.
Men naturligtvis var det även tungt att se hur människor hamnade utanför systemet pga tex en skillsmässa eller arbetslöshet...ut på gatan bara.
Många missbrukade ju också..även det en orsak till hemlöshet naturligtvis.

Det sista året där började många äldre hitta dit också, män och kvinnor som inte hade någon pension som de kunde leva på, de kom till oss och fick mat.
Ska det vara så i ett samhälle?
Har ni hört om "VID DIN SIDA"...den där kvinnan från tvserien "Tunnelbanan" som startade upp en organisation för hemlösa äldre.
Det är ju överjävligt att det ska behövas men tacksamt att det finns...är skitskraj över att bli gammal och ensam egentligen...så länge jag arbetar är det väl lugnt men tänk om jag blir sjuk?
Försäkringskassan är inge kul att hamna hos...nä...sådant där skrämmer mig...det där skyddsnätet som vårt sk välfärdsland har blir mer och mer fullt av hål där man kan ramla ur.

Nej usch...hoppas jag får behålla hälsan ett tag till.

Vi ses.8 kommentarer:

Emma Engström sa...

Försöker tänka att man lever här och nu och inte får ta saker i förtid, ensam blir man om man tänker på det liksom! Kram <3

Znogge sa...

Nej, så borde det inte vara i ett samhälle som Sverige. Jag läste om den nittioårige mannan som bodde i sin bil... Nu har SD ordnat ett hotellrum till honom så att han ska bo anständigt. Borde vara en självklarhet kan jag tycka men icke.

Ha en god lördagskväll!

Ditte sa...

Visst finns det många hål i det svenska skyddsnätet. Alltför många. Men när jag ser hur det ser ut runt om i världen så är det ändå tämligen bra i Sverige. Här i Spanien förväntas t.ex de vuxna barnen att sörja för sina föräldrar. Har man legat på sjukhus och blir utskriven så finns ingen hemtjänst om man inte ordnar det själv och ingen rehabilitering.
Till matutdelning och möteslokaler där man kan få mat är det köer. Inte alls bra. Även här hjälper frivilliga organisationer till mycket.
Läste om "Vid din sida" och visst är det lovvärt. Men Sverige skulle kunna göra mycket mer. Både från stat och kommuner.
Nu är jag pensionär men inte vill jag hamna på långvården och tas om hand under usla förhållanden.
Undrar vad politikerna själva skulle tycka. Men de lär ju ha en grädddfil
-
Önskar dig en fin helg!

Mia sa...

Det har uppstått en hel del hål i vårt skyddsnät. Kan det bli annat när folk vill ha skattesänkning på skattesänkning för de rikaste. Välfärden kostar och måste få kosta, tycker jag. Vågar man inte se den sanningen så är det illa, tycker jag.Trots alla dessa hål så tror jag inte det är många länder som har bättre, tätare skyddsnät.

Jag hoppas innerligt att vårt land ska nå tillbaka till en tryggare grund igen. Tyvärr, är jag inte säker på det. Det är oro inom politiken och det brukar inte leda till något bra.

BP sa...

Usch, det var inget upplyftande inlägg en lördagskväll. Men ficklampan gillade jag skarpt. Tänk att ett arbetsredskap kan bli till en perfekt utsmyckning och/eller komma till nytta när det är strömavbrott.

Jag är nog också den som lever i nuet. Vill inte tänka "längre fram". Har liksom aldrig gjort det och tänker inte börjar med det nu. Alldeles för deprimerande. Då föredrar jag att "leka" struts och stoppa huvudet i sanden;-) Jag menar om jag blir överkörd av en bil imorgon och dör, har jag ju oroad mig helt i onödan om jag funderat över framtiden.

Har aldrig arbetat ideellt, men kan tänka mig att det är otroligt lärorikt.

Mia Halvarsson sa...

Djupa men kloka tankar idag hos dig....vilken enorm tur att det finns människor som orkar jobba ideellt! Det är bedrövligt att det ska finnas både hemlösa och fattiga i vårt "välfärdsland"
Hoppas er söndag blir fin, trots vädret!

Åke Blomqvist sa...

Trevlig ficklampa efter din morfar. Jag hjälper till i en Handikappsidrottsförening som heter Kämparna här i Sundsvall, jag har gjort lite filmer till dem, finns på You Tube föresten. Och vipps så vart jag vice ordförande... nu har jag varit lite dålig på att stötta under hösten... jag vart nämligen på sjukhus i 8 dygn. Men nu är jag stark när dom äntligen fick bukt med mig. Ur en av filmerna kommer det att visas ett litet klipp på TV4 och Femman och kanske något mer kanal som reklam. Vad får jag inte avslöja än :) Trevlig vecka nu till dig.

Lotta sa...

Jag vill också behålla hälsan, men det är ju inte alltid man har makt över den även om man gör vad man kan för att bibehålla den. Den man inte kan styra över är ju det där att bli gammal. Ryser bara jag tänker på det. Inte vill jag ha hjälp av hemtjänsten, 30 olika personer som springer ut och in varje vecka.Jag skulle vilja handplocka mina i så fall. :)

Ha det gött!