söndag 19 september 2021

Grattis på 40-årsdagen U-137 lite i förskott.

Söndag idag och världens länder tycks investera mer och mer pengar på sina militära förmågor, Kina är igång ordentligt på det området, Ryssland likaså och nu har England, Australien och USA bildat en "säkerhetspakt" som enligt vad man kan läsa i media beror just på Kinas utveckling på detta område.
Kalla kriget är tillbaka, det som vi trodde skulle ta slut helt när muren föll i slutet av 80-talet.

För mig i min barndom handlade ju kalla kriget mest om ubåtsjakterna och alla rapporter om kränkningarna av vårt territorium på 80-talet.
En spännande tid minst sagt och undertecknad som med cyklop och simfenor dök nere vid badstranden sneglade ofta ut mot havet där under vattnet undrande om det kunde finnas en rysk ubåt en bit ut från badstranden.
Lite skrämmande var det ju då men det är ju först i vuxen ålder jag kunnat forska mycket på det området tillsammans med likasinnade, det var ju värre än man trodde egentligen, mer och mer från den tiden kommer ju fram i dagens ljus i våra tider.
Som skrivet här ovan, skrämmande men också riktigt spännande.

De tiderna är tillbaka tycks det, "ryssen" flyger hotfullt mot andra länders stridsflygplan där uppe i luften, de kränker vårt luftrum regelbundet numera.

Ingen fara gott folk, våra barn kommer nog inte att behöva lära sig ryska eller kinesiska i skolan, inte de närmaste åren iallafall ;)

Vilken tur att jag gillar ris och Vodka iallafall, bäst att kanske vara förberedd trots allt ;)

"Bild lånad hos Ny teknik"

Den 27/10 är det 40 år sedan U-137 gick på grund här i fosterlandet.
Grattis ;)

Ha det fint alla.

8 kommentarer:

LillaSyster sa...

Oj är det 40 år sedan, det hade jag inte koll på.
Ha en ny bra vecka, för den lurar runt hörnet.

BP sa...

Trodde heller inte att det var hela 40 år sedan U-137 gick på grund. Det hade jag dessvärre till och med glömt.
Medan det pågick var det kanske inte så roligt, men nu med facit i hand var det kalla kriget riktigt "roligt", med riktiga spioner av bland annat John le Carré kaliber.
Tycker det vara betydligt mera tilltalande än "nineeleven", talibaner, krig i Syrien och drönare...

Geddfish ♥ sa...

Många saker har fascinerat och oroat mig under årens gång. Mitt första oroande under min barndom var koreakriget. I mitt hem hade vi en flyktingflicka från Tyskland. Ja, massor har passerat och tiden går.
Min mormor dog i spanska sjukan. Jag trodde väl aldrig att jag skulle få uppleva en ny pandemi.
Ha en fin kväll!

Lotta sa...

Vilket pådrag detta var. Jag hade mina svärföräldrar ute på Sturkö, bara ett stenkast där Ubåten gick på grund. Vi blev stoppade varje gång vi körde dit och bilen genomsöktes i minsta vrå. Som om jag skulle gömma någon i handskfacket. Jag var med på norsk tv, blev intervjuad då barnen tjatade sig till att vi skulle åka för att kolla på helikoptern som de hade stationärt nere vid kungsbron, vid residenset. De frågade bland annat vad jag tyckte om att militären la så stora ekonomiska resurser på att jaga inkräktare. Barnen var mest intresserade av när helikoptern skulle starta.

Ha en bra start på veckan!

Susjos sa...

Var det 40 år sedan? Tiden verkligen rusar fram!
Ha en fin start på veckan i alla fall!

Ditte sa...

Tiden går fort! Ohc jag minns såväl när U-137 gick på grund. Mon pappa var då väldigt engagerad i detta rent "praktiskt" men det fick jag väl veta en 10 år senare.
Ja, mycket som händer i världen är det men å andra sidan har det väl alltid varit mer eller mindre oroligt.Och på olika sätt.
Önskar dig en bra start på veckan

Ama de casa sa...

Oj! Var det så länge sen den där pinsamma grundstötningen inträffade? Pinsam både för ubåten och för den svenska militären som inte upptäckte den utan blev uppringda av nån skärgårdsbo efter att den gått på grund (om jag inte minns fel)...

Ha en fin start på veckan!

znogge sa...

Oj, är det verkligen redan fyrtio år sedan? Inte för att det kändes som i går direkt men inte så länge. Ja, det var verkligen spänning på den tiden! Även nu händer det mycket och ibland vet man inte vad man ska tro.

God måndagskväll!