måndag 17 oktober 2022

Måndagsblogg.

Drömde härom natten att jag stod och kikade på en gammal "Ferguson" som jag körde runt på åkrarna med och "vände hö" som tioåring.
Den där är ju min barndom som tilltalade mig ypperligt, eget ansvar och vetskapen om att man faktiskt gjorde lite nytta.
Lärde mig mycket under de åren, den bästa barndomen som jag kunde få på mina sommarlov tror jag.

Drömmarna kommer ju och går, vissa ger ju en längtan till något annat, har ju alltid haft en önskan om att bli bonde men...det är ju inte som det var förr, idag är väl en bondgård mer som en fabrik, jag kan ha fel förstås.
Jag förblir nog en stadsmänniska ett tag till. ;)

Måndagens yrkesutövande avlöpte väl får jag ju ändå säga, lite gruff på skolgården bland de yngsta barnen förstås som tyvärr blivit en nästan daglig tradition på skolan detta läsår.
Det lugnar väl ner sig så småningom, hoppas jag.

Ha nu en fin afton.

13 kommentarer:

Anki sa...

Fina minnen! Det finns ju "månskensbönder" också - kanske kan det vara något :)
Ha en fin måndagskväll Micke!

LillaSyster sa...

Du/Ni är ju på god väg med era balkongodlingar- vem vet rätt som det är kanske du är med gård......harvar, sår och plöjer =) Tråkigt med små gruff. Ha en bra kväll a

BP sa...

Gillar Ankis svar - hahaha:-)
Älskar bilden på den gamla Ferguson. Tro' det eller ej, även jag är ju uppväxt på landet och vi barn fick allihopa hjälpa till när det var skördetider. Om jag minns rätt fick vi till och med ledigt från skolan.
Nej, bonde skulle jag inte vilja bli/vara, varken då eller nu. Tänk att få gå upp klockan 4 varje morgon och slockna totalt utmattad senast klockan 8 på kvällarna - sommar som vinter. Nej, jag förblir asfaltbonde;-) Å tänk på lukten av bland annat kossorna - nej tack;-)

znogge sa...

Att vara bonde i dag är nog inte någon dans på rosor men drömmar kan man ha.
Skönt att måndagen avlöpte hyfsat planenligt i alla fall. Lite gruff får man räkna med verkar det som.

Önskar en god kväll nu!

Ditte sa...

Fina minnen som du har med dig. Är uppvuxen på landet men har sedan jag flyttande som 10-åring inte direkt haft längtan tillbaka.
Men minns också att det var roligt att hoppa i hö, köra med i traktorn och när jag blev äldre och kom på besök fick jag köra den.
Så just som du hade jag somrarna på landet.

Men visst är stan också bra. Blir också kvar här.

Anna i Portugal sa...

Att vara bonde i Sverige verkar tufft. Men känner en i Örebro som bara odlar eko, så har han får och grisar som han ger namn. Blir glad av hans verksamhet - han säljer mycket i Sthlm.

Ingrid sa...

När jag kom till Stenstugu fanns det en Ferguson där, en Grålle, men den såldes och ersattes av något mordernare.
Ha en fin tisdag!

Gunnel sa...

Jag minns också alla skollov på mina farföräldrars bondgård, men jag har aldrig haft någon längtan efter att själv bli bonde.

Äventyret framtiden sa...

På min ö i världen, en av dem och också här, finns det månskensbönder. Kanske det är någonting för dig också? Du kan ju köra traktor till skolan så behöver du inte ha både bil och traktor ;).
Det är spännande med drömmarna man har. Härliga minnen du har!

Ha en fin tisdag!

Susjos sa...

Att vara bonde idag är nog ingen dans på rosor, men att köra traktor verkar kul!
Nu måste jag googla på månskensbonde som det skrivs om i kommentarerna..

Ha det fint!

Geddfish ♥ sa...

En gång i tiden var jag med om att vi var månsknsböpnder, som det då hette, när man jobbade vanligt och hade jordbruket som fritids.
Nä, svårt med inkomsterna nuförtiden, krävs makiner och allt annat dylikt Osäkert.
Bäst vara där man passar in just nu.
Trevlig kväll!

Lotta sa...

Jag räcker upp handen på den, så såg mina sommarlov ut också. Det var grålle-körning och massor av andra saker som behövde göras på ett lantbruk. Jag fick ärva en grålle av pappa då han gick bort för två år sedan, men den är mest till prydnad. Kör en runda ibland men den borde användas mer.

Ha det bäst!

Åke sa...

Bonde är du sju dagar i veckan året om. En närliggande bondgård till mig har jag hjälpt till med nu i närmare 25-39 år... det ska lagas både i ladugården och maskinparken. Ta bara en söndag bonden dök upp och en axel hade gått av till skördeströskan, jag tog slärvan och for och tillverkade en ny axel. Eller när jag inte kunde vara med på ko utsläppet, de hörde av sig för sent... då fick bonden stå på min plats (i fålla nr 1 och hålla kvar djuren) Vad hände? Jo en ko sprang ned bonden som bröt armen... han fick ta hem sin pojk från isbrytaren i Luleå i 4-5 månader... Nu driver pojken gården (30 år) Han stortrivs med det hela och älskar djur (jag var förstås där i vår och stod på min plats) Jag hade en svåger som drev jordbruk i Västmanland för en 30 år sedan, vi skulle fira jul där... men ingen Hasse kommer in, han fick åka en tiotal mil för att köpa reservdelar till sin mjölkmaskin och jag hade inga bonde kläder med mig. Morgonmjölkningen skedde 18:00 på självaste julaftonen... eller som när jag sov över där första gången so kommer bondmoran in och väcker mig -alla kvigor har slitit sig och Hasse som ville åka på en aktion och köpa en gödselspridare... jag klädde på mig snabbt och vi drog ut alla tre en bra bit bort. Ja sa till slut: Åk du Hasse Elisabeth och jag fixar detta. När Bonden kommer tillbaka hänger han läpp, precis när han kom in på gården slog auktionsförrättaren klubban i bordet (han missade den) och det var rätt kurs också. Eller som när jag åker upp till min bonde på ön för ett tiotal år sedan... sitter vi i en slänt och njuter av solen då ser vi hur en dörr öppnas från mjölkrummet och där tar en kalv satts rakt ut i det fria över åkern och ned i en ravin med stigar :) Vi rusar efter den och lillebror hans ansluter. Vi letade den i säker två timmar, till slut hittar vi den och gör ett nacksving på den, lillebror går hem och hämtar traktorn sedan åker kalven, jag och Lars i skopan hem. Lars var 5 minuter från att hämta bössan, dom blir vilda fort. En annan grann bonde åkte omkring med bössan i sin traktor och fick skjuta sin kalv efter tre dagar. Eller som när jag åker in till Lars en gång, en ko ligger på golvet i ladugården och vägrar kliva upp, han vill att vi ska lyfta upp den, jag ringer till min granne som är stor och stark för den måste upp. Vi klarade inte den på två, jodå han skulle ansluta sig om 10 minuter... jag säter mig ned vid kons huvud och pratar snällt med den och stryker den över huvudet, då kliver den upp :) Gissa vika som var lyckliga? Nu ska jag inte skrämma dig såklart livet som bonde tror jag är häftigt :) Lite problem är väl på alla jobb ? En fortsatt trevlig söndagskväll på dig.