måndag 23 januari 2023

Diabetes och mina listor.

 Har ju i helgen roat mig med att göra min lista för beställning från Willys, lägger till/tar bort om vartannat.
Jag gillar ju listor, förr hade jag minut för minut nästan på dessa listor över min arbetsdag, det behövdes då pga många ungar som behövde stöttning då de hade diabetes.

Kontroll morgon och eftermiddag, kontroll före och efter idrott, uträkning av kolhydrater kopplat till mängden insulin de skulle ha osv.
Idag får kidzen klara sig själva, fast vi har ju inga ungar i tex årskurs fyra med diabetes just nu vad jag vet, kan ju bero på det förstås.

Listor är lite "min grej", har nog ett släng av ADHD eller också är det bara en yrkesskada.
"Den som vet-den vet", som kidzen brukar säga på skolan.

Efter 40 sägs det ju att ögonen börjar bli sämre, jo, det är riktigt illa här just nu, mina läsglasögon kräver mer styrka nu för tiden men snart får det nog bli att gå till en optiker för att få permanenta glasögon, tycker allt börjar bli suddigare och suddigare, kanske även ska göra den där ögonscanningen pga min diabetes lite tidigare än det är bestämt.
Börjar ta slut på läsglasögonen, snart dags för påfyllning. ;)

Ha det fint alla.

8 kommentarer:

wiper sa...

Det var väldigt bra tänkt av dig för listor gör ju att man inte glömmer nåt. Det är nog ingen yrkesskada ;) utan du tänker ett steg längre och det borde alla göra.

Själv har jag ett medfött synfel som visade sig i 40-årsåldern med väldigt hög översynthet. Sen har det funkat bra tills jag för nåt år sedan fick en massa fel på vänster öga. Är inte klar än med operationer.

Bra att du går och kollar upp synen för det känns så mycket bättre då man ser helt klart. En del opererar ögonen för att slippa glasögon men det finns en risk med allt.

Ha en skön kväll

znogge sa...

Vi gör en inköpslista via appen men annars blir det inte så många listor numera.
Jag har också varit ansvarig för ett antal diabetiker. Det var inte helt lätt när man samtidigt var ensam pedagog i klassen. Numera har man en diabetespedagog anställd som ansvarar för alla elever med diabetes. Det fungerar väldigt bra och är väl värt det även om det kostar en slant.

Synen är väldigt viktig så den får man hålla koll på. Extra noggrann är jag sedan jag hade hål på näthinnan.

Önskar en god kväll nu!

Anna i Portugal sa...

Jag gillar kanske inte just listor, men jag gillar ju ordning och reda :) Nog bra att göra scanningen tänker jag. Ska själv göra syntest i år igen, gör vartannat år.

BP sa...

Så duktig du är med att göra och fylla i listor. Helt klart ett hjälpmedel om man är "lagt åt det hållet". Skönt att höra att ingen i årskurs 4 har diabetes typ 1. Helt klart ett fall framåt. När man får diabetes som vuxen, oavsett om det är typ 1 eller 2 så är sjukdomen ju lättare att "kontrollera". Mycket svårare för ett barn. Så bra att du kunde hjälpa till där. Ovärderligt att du ju faktiskt har egen erfarenhet av sjukdomen.

Trodde alltid att min man hade ett stort förråd av olika glasögon, men han slängde liksom bara inte sina gamla. Å aktuellt var bara två par. Han precis som jag gick aldrig igång på progressiva.

Min man blev automatiskt kallad till ögonbottenundersökning en gång per år hos en speciell ögonläkare. Eventuella fel korrigerades då med laser. Hur bra som helst. Sådana specialister borde finnas hos en ögonklinik i Göteborg också. Annars kan jag rekommendera Specsavers ögonbottenundersökning. Den är förvånansvärt bra och ingår när du köper ett par glasögon.

Ditte sa...

Visst kan listor vara bra och underlätta om en själv tycker det. Vad gäller inköpslistor skriver jag dem i telefonen och sen går det snabbt att plock ihop. (Köper ju sällan kött annat än i Saluhallen eftersom jag inte vill köpa färdig paketerat kött)
Vill ju också alltid se det jag köper och vi har flera bra butiker 500 m hemifrån.
Kanske bra nu att du kollar upp ögonen för glasögon som inte är bra gör ju lätt att en får ont i huvudet.
Önskar dig en bra vecka

Åke sa...

Glasögon ja, ibland har jag 6 st och rätt var det är så är det ett st framme, precis som med strumporna i tvätten. Jag har bokat tre gånger nu senaste året en tid men det har alltid kommit något emellan... lista gör jag inte mer än om jag ska ut på en dag typ och köpa byggvaror... så jag inte åker i sick sack liksom och om posten är på sträckan...

Tess sa...

Sjukt bra med listor faktiskt ❤️ Har 2 par glasögon, de räcker gott å väl :)

LillaSyster sa...

Ta du och kolla upp synen =)
Ha en bra eftermiddag!